Okul Öncesi Dönemde Matematik

23-06-2022 16:57
Okul Öncesi Dönemde Matematik
Matematik çocuklarda kavram gelişimi sağlayan ve gündelik hayatta yaşadıkları ve deneyimledikleri ile yakından ilişkili olan bir bilimdir. 

Okul öncesi dönemde çocuklar yaptıkları örüntü çalışmalarıyla, sıralama, sınıflama, çizme, grafikleme, ölçme ve kıyaslama gibi bir çok çalışma ile gelecekte matematikte var olan  birtakım soyut kavramların daha iyi anlaşılmasına ve öğrenilmesine yardımcı olur ve kavramların daha iyi anlaşılmasını sağlar. Bu matematiksel içerikli yaşantılar akademik anlamda matematik konularını içermemektedir. Okul çağları ile öğretilmeye başlanan matematik yetişkin bireyler için gerçekle bağlantısı az olan ya da uzamsal olarak gerçekle bağlantısı olmayan bilgi birikimidir. Okul öncesi erken dönemde çocuklar matematiğin soyut yönünü doğal olarak algılayamazlar. Bu algı zamanla kazanılır. Erken çocukluk döneminde çocuğa kazandırılan matematiği anlama becerisi ve matematik ile ilgili kavramlar,  çocukların ileriki yaşantılarında matematiksel bilgiyi çok daha iyi kullanan bireyler olmasını sağlamaktadır.

Okul öncesi dönemde çocukların en sevdikleri ve bilişsel gelişime olumlu olarak etki eden en önemli etkinlik oyun oynamaktır. Çocuklar oyun ile deneme, inceleme, keşfetme yoluyla bilgiyi elde ederler ve öğrenirler. Oyun sayesinde çocuk yeni yeni tanımaya başladığı dünya hakkında fikir sahibi olmaya başlar. Her yeni fikir bir yenisini, her yeni problem zihinsel faaliyetleri harekete geçirir. Bu şekilde çocuk dünyayı anlamaya ve anlamlandırmaya başlar. Eğlenerek oyun oynama faaliyetleri sırasında çocuk birçok sorunun cevabına ulaşmaya çalışır ve başarılı olur.

Okul öncesi matematik çalışmaları çocukların keşfetmelerine, olayları daha rahat anlamlandırabilmelerine, tartışmalarına ve fikirlerini uygulayabilmelerine olanak tanıyacak şekilde oluşturulmalıdır. Çocuklarda matematiksel düşünce gelişimini desteklemek amacıyla çocuklara anlamlı deneyimler yaptırmak daha uygun olmaktadır. Okul öncesi erken çocukluk dönemi gelişimine uygun olarak hazırlanmış bir müfredat çerçevesinde uygulanan eğitim programı ile çocukların matematiksel kavramları anlamaları, neden -sonuç ilişkisi ile iletişim yeteneklerini desteklemektedir. Çocuklar, sonuç üzerinde çıkarım yapmaları ve konuşmaları ve fikirlerini paylaşımları sonucunda ortaya çıkan etkileşim ile farklı biçimlerde düşünebilme yeteneği kazanırlar. Aynı zamanda çocuğun kendisine ait matematiksel düşüncelerine de güvenmesini dolayısıyla kendine güveni kazanmasını sağlar. 

enaktif.com sitemizde okul öncesi yaştaki çocuklar için en uygun matematik kitaplarını bularak sipariş verebilirsiniz. Böylelikle iyi bir eğitim öncesi sıkı bir adım atmış olacaksınız.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.