Her Gün Okunan Kitabın Faydaları

29-06-2022 09:48
Her Gün Okunan Kitabın Faydaları

Artık kitaplara daha kolay erişilebilir ve çok çeşitli. Bilimsel çalışmalardan yola çıkarak neden kitap okumak gerektiğini bir kaç adımda anlatıyoruz.
 
1 - Uykusuzluk problemlerine veda etmek için
Yapılan çalışmalar gösteriyor ki uykularınızda düzensizlik var ya da uykusuzluk probleminiz varsa, düzenli olarak kitap okuyan kişilere kitap okumak ilaç gibi geliyor. Belirli bir alışkanlık edindikten sonra uykularınızın ve uykusuzluğun düzene girdiğini fark edeceksiniz.
 

2 - Empati duygunuzu geliştirebilmek için
Empati toplumumuzun en fazla ihtiyaç duyduğu kavramdır. Kitap okuyan kişiler kitaptaki karakterlerle kendini özdeşleştirir. Bu da bireye empati yeteneği kazandırır. Böylelikle hayatınızın her anında empati kurarak insanları dahaiyi anlamaya başlar ve ona göre davranışlar sergilersiniz.
 
3 - Stresi önlemek için
Her gün düzenli kitap okumak sorumluluklarınıza ya da endişelerinize bir mola vermenizi sağlayacaktır. Sadece kendine zaman ayırmanın ötesine geçerek, ayrıca dikkatinizi, zihninizi tamamen yakalayan bir şeye odaklandığınızı fark edeceksiniz. 
 
4 - Sosyalleşmek için
Kitap okumayı seven insanların farklılıkları daha çabuk benimsedikleri ve farklı kültürlere ait insanlarla daha iyi iletişim kurabildikleri gözlemleniyor. Böylelikle sosyalleşmek adına daha emin adımlar atabileceksiniz.
 
5 - Hafıza güçlendirmek için.
Kitap okuduğunuz her an aslında beyninizi geliştiriyorsunuz veya bilgilerinizin yenilenmesini sağlıyorsunuz. Kitap okumanın beyin aktivitelerini hızlandırdığı bilimsel araştırmalarda da sıkça kanıtlanmıştır.

İngiltere’de bulunan Sussex, Kingston ve Londra Üniversitesi’nin yaptığı bilimsel araştırmada, her gün düzenli olarak kitap okumanın birey hayatına sağladığı olumlu etkiler oldukça fazla. Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre ;
 
  • Düzenli kitap okuma alışkanlığı, her yaştaki kişi için sözcük dağarcının gelişmesini sağlıyor. İletişim becerilerinin geliştirilmesinde önemli rol oynayan dilsel gelişimde, düzenli kitap okumanın katkısı oldukça büyük.
  • Düzenli olarak kitap okumak stresi azaltan faktörlerin başında geliyor. Her gün düzenli olarak kitap okumak müzik dinlemek ya da açık havada yürüyüş yapmaktan daha etkili. 
  • Düzenli kitap okumanın özgüven gelişiminde büyük etkisi bulunuyor. Küçük yaşlardan itibaren düzenli olarak kitap okunan çocuklar entelektüel ve duygusal bakımdan daha zengin oluyorlar. İç dünyası zenginleşen çocuklar ileriki dönemde daha özgüvenli bireyler olurlar. 
  • Düzenli kitap okumak gibi beyni sürekli olarak çalıştıran hobiler, Alzheimer olma riskini büyük ölçüde düşürüyor. Beynin uyarıcı aktivitelerle sürekli meşgul olması ve bu tür aktiviteler daha fazla zaman ayıran kişilerin hafızaları da oldukça güçlü oluyor. Okuma alışkanlığı zihni daimi olarak diri tutacağı için unutkanlık da büyük ölçüde azalır. Düşünme, karar verme, anlama mekanizmaları daha hızlı çalışır. Pratik düşünme becerilerinde artış görülür.  
  • Uyku kalitesinin artmasını sağlayan en önemli aktivitelerden biri olan düzenli kitap okuma alışkanlığı ile uykusuzluk problemleri de rahatlıkla çözülebiliyor. Zihinsel aktiviteler beyni yoracağı için, uykuya geçiş daha kolay bir şekilde gerçekleşmektedir. 
  • Düzenli olarak kitap okumak kişinin empati duygusunun gelişmesini sağlarken sosyal ortamlara çok daha rahat bir biçimde adapte olmasını sağlıyor. Düzenli olarak kitap okuma alışkanlığı kişide empati duygusunu geliştirdiği için bireyler  iyi bir dinleyici oluyor. Dolayısıyla bu kişiler daha çok kişiyle arkadaş olabiliyor.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.